Άρθρα

Γιατί δεν μπορώ να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου;

Όταν έχεις ζήσει για πολλά χρόνια σ’ ένα καθεστώς απειλής, είτε επειδή είσαι τρανς, γκέι ή μπάι είτε επειδή μες στο σπίτι σου υπήρχε κακοποίηση ή/και απαξίωση, ακόμα κι όταν καταφέρεις ν’ απεγκλωβιστείς από την απειλή, συχνά παραμένεις για καιρό μετά αδρανής κι ακινητοποιημένος, παθητικός δέκτης των καταστάσεων που σου φέρνει η ζωή.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά των γκέι γονιών;

Όλες οι υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν σε ένα απολύτως ξεκάθαρο πόρισμα: Τα παιδιά δεν παθαίνουν καμία μα καμία ζημιά και δεν έχουν καθόλου περισσότερες πιθανότητες να βγουν γκέι τα ίδια αν έχουν λοατκι γονείς.

Παιδιά: Ο δούρειος ίππος της σχέσης

Μια ακόμα πιο επικίνδυνη και ύπουλη απειλή για τις συντροφικές σχέσεις από το εξωσυντροφικό σεξ ή μια παράλληλη σχέση είναι τα παιδιά, επειδή μάλιστα δεν αναγνωρίζονται ως απειλή.

homophobia square

Η ομοφοβία μου κάνει καλό

Το ότι όλες και όλοι εσωτερικεύουμε την ομοφοβία όχι μόνο είναι αναπόφευκτό αλλά λειτουργεί και ως άμυνα, δηλαδή ως μια διαδικασία αυτοπροστασίας.

loneliness 01

Ο ψυχικός θάνατος της μοναξιάς

Είναι αδύνατο να αντέχαμε για πολλές μέρες χωρίς φαγητό και νερό – πολύ απλά, ο οργανισμός μας θα κλάταρε και κάποια στιγμή θα επερχόταν ο

feeling rotten 2

Πώς να περνάμε χάλια!

Είναι σαν να έχουμε πισωγυρίσει σε ηλικία 8 χρονών, όταν κάθε κίνησή μας και επιθυμία επιτηρούταν από αυστηρούς γονείς. Δικαιούμαστε να νιώθουμε χάλια ή πρέπει με το στανιό να κυνηγάμε την ευεξία και τη θετική σκέψη;

orphans

Αγκαλιές που πληρώνονται ακριβά

Για κάποιους ανθρώπους το να μην μπορούν να δουν τους γονείς τους είναι μεγάλη απώλεια. Για πολλούς άλλους, απεναντίας, είναι η μεγαλύτερη ευλογία.

today

Πόσα σήμερα μπορώ να ζήσω χωρίς αύριο;

Γιατί τόσοι πολλοί αισθανόμαστε μια γενικότερη ματαίωση αυτόν τον καιρό, μια ασαφή δυσθυμία,  ακόμα και δεν περνάμε τόσο άσχημα στις τωρινές συνθήκες καραντίνας.

Δεν έχω πια μαμά

Αν ισχύει η πιπίλα ότι «οι γονείς μας έκαναν ό,τι μπορούσαν», τότε ας ισχύει αμφίδρομα: κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μέσα σ’ αυτό το «μπορώ», πόσο δίκαιο είναι να απαιτούμε από τον εαυτό μας να ξεπεράσει τον πόνο και τον θυμό λες και δίνουμε εξετάσεις καλής διαγωγής;

body

Σε ποιον ανήκει το σώμα μου;

Πώς κατοικώ μέσα στο σώμα μου; Μήπως η σχέση με το σώμα μου είναι μια σχέση εχθροπραξιών, αστυνόμευσης και βίας; Μήπως τελικά το σώμα μου δεν μου ανήκει;

angst

Πώς να φοβάμαι καλύτερα;

Είναι φυσιολογικό που φοβάμαι την πανδημία του κορωνοϊού; Μήπως υπερβάλλω; Μήπως θα έπρεπε να φοβάμαι περισσότερο; Μπορώ να κάνω κάτι για τον φόβο μου;

teleia mama

Η τέλεια μαμά και άλλες ιστορίες τρόμου

Η σχεδόν θρησκευτική λατρεία της μητρότητας αποδεικνύεται εξουθενωτικό βάρος όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τις μητέρες, οι οποίες νιώθουν πίεση να σταθούν στο ύψος μιας άπιαστης τελειότητας.

mor

Μάνα, μητέρα, σκατά

Πιο τραγικό από το να έχουμε μια μαμά που μας αδίκησε ή μας έβλαψε είναι το να μην μπορούμε να το πούμε πουθενά και να λάβουμε λίγη κατανόηση. Δυο φορές μόνοι/ες.

poios kanei kako

Ποιος κάνει κακό σε ποιον;

Μεγαλώνουμε με τον τραγικό μύθο ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή μας. Η ομοφυλοφιλία σαν καπρίτσιο. Δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω και «αποφάσισα» να γίνω γκέι, έτσι μωρέ, για να περάσω χάλια παιδικά χρόνια και ν’ απολαύσω την απόρριψη της κοινωνίας.

touch

Όταν πεινάει το (ανδρικό) δέρμα

Οι άντρες στερούμαστε το ανθρώπινο άγγιγμα από πολύ νωρίς. Λιμοκτονούμε για ένα άγγιγμα και συγχέουμε την ανθρώπινη ανάγκη για σωματική επαφή με την επιθυμία για σεξ.

fylo

Είσαι σίγουρος για το φύλο σου;

Ακόμα και άνθρωποι που είναι άνετοι με τους γκέι, έχουν θεματάκια με τα τρανς άτομα. Μας μπερδεύει και μας αμηχανεύει το ότι κάποιος άνθρωπος δεν είναι το φύλο που δείχνει.