Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία μας βοηθούν να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που μας δυσκολεύουν. Η συμβουλευτική μας βοηθά να τροποποιήσουμε αυτοϋπονομευτικές συμπεριφορές και συνήθειες, να επεξεργαστούμε και να ξεπεράσουμε οδυνηρά συναισθήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να λύσουμε με θέματα ψυχικής υγείας, να προσαρμοστούμε σε δύσκολες αλλαγές, με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία. Η συμβουλευτική (counselling) είναι μια μορφή πιο βραχείας ψυχοθεραπείας (psychotherapy).
Στόχος είναι να βοηθηθούμε να εξετάσουμε και να ξεπεράσουμε διάφορα μικρά και μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε ως άνθρωποι. Η ψυχοθεραπεία μας επιτρέπει να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε, ξεπερνώντας τα εμπόδια –τα εξωτερικά αλλά κυρίως τα εσωτερικά– που μας κρατάνε πίσω.
Έχοντας επωφεληθεί πολύ ο ίδιος από την ψυχοθεραπεία που έκανα, πιστεύω ότι το πιο ενδιαφέρον ταξίδι που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι μέσα στον εαυτό μας, δουλεύοντας τα εμπόδιά μας και διευρύνοντας τα όριά μας, ώστε να ζήσουμε μια πιο γεμάτη, ελεύθερη ζωή, χωρίς εξωτερικούς ή εσωτερικούς εξαναγκασμούς.
Από το 1998 έως το 2002 σπούδασα στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το και το Ελληνικό Κέντρο Focusing και έκτοτε ασκώ το επάγγελμα του συμβούλου ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπευτή. Από το 2015 εργάζομαι επίσης ως σύμβουλος ζευγαριών, με την προσέγγιση Emotionally Focused Therapy. Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και πιστοποιημένος θεραπευτής σχέσεων του International Centre For Excellence in Emotionally Focused Therapy. Ως σύμβουλος έχω δια βίου εποπτεία, η οποία με στηρίζει στο έργο μου και διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών μου.
Η προσέγγιση που εφαρμόζω ονομάζεται Ελευθεροπαιδεία, μια υπαρξιστική, προσωποκεντρική προσέγγιση, η οποία είναι μη παρεμβατική, μη κατευθυντική.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ως ψυχοθεραπευτής δεν συμβουλεύω τη θεραπευόμενη τι να κάνει ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσει τα προβλήματά της. Ήδη βομβαρδιζόμαστε από συμβουλές, συχνά δε χωρίς να τις ζητήσουμε. Πιο χρήσιμη, λοιπόν, από την υποκειμενική γνώμη ενός «ειδικού» είναι να κατορθώσουμε, με τη συμπαράστασή του, να ακούσουμε τη δική μας γνώμη. Είμαστε όλοι διαφορετικοί άνθρωποι, και δεν υπάρχουν λύσεις ή συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους-ες.
Έτσι λοιπόν, αυτό που κάνω είναι να συμπαραστέκομαι στον θεραπευόμενο, ώστε να ανακαλύψει εκείνος τι είναι καλύτερο για εκείνον, σύμφωνα με τα δικά του θέλω και τη δική του πραγματικότητα. Ο ρόλος μου ως ψυχοθεραπευτή είναι να συνοδοιπορήσω μαζί του και να τον βοηθήσω να άρει αυτά τα εμπόδια.
Γιατί να κάνεις συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία;
- Έχεις ήδη προσπαθήσει να λύσεις μόνος ή μόνη σου κάποια προβλήματα, αλλά δεν τα καταφέρνεις;
- Περνάς ανεπιθύμητες αλλαγές ή πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου, τις οποίες δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις;
- Aντιμετωπίζεις δυσκολίες με τη σεξουαλικότητά σου;
- Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε έχει εμποδίσει να διεκδικήσεις πράγματα που έχουν σημασία για σένα και θέλεις επιτέλους να κυνηγήσεις τα θέλω σου;
- Μήπως σε προβληματίζουν κάποια θέματα που δυσκολεύεσαι να συζητήσεις με φίλους ή συγγενείς;
- Σε βασανίζει κάποια φοβία ή το υπέρμετρο άγχος;
- Θεωρείς ότι ήρθε ο καιρός να πάψεις να κουκουλώνεις τις αρνητικές καταστάσεις ή τα όσα σε ταλαιπωρούν και ότι χρειάζεσαι λίγη βοήθεια για να να τα δεις πιο καθαρά για να τα βάλεις σε μια τάξη;
- Αντιμετωπίζεις κακοποιητική συμπεριφορά από την οικογένειά σου αλλά ταυτόχρονα νιώθεις εγκλωβισμένος/η;
- Έχεις κολλήσει σε κάποιο γεγονός ή κατάσταση και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές σου;
- Σε απασχολούν θέματα υπαρξιακής αγωνίας (τι νόημα έχει η ζωή; γιατί να υπάρχω αφού υποφέρω;);
- Ίσως δεν πάει τίποτα στραβά στη ζωή σου, αλλά απλώς θέλεις κάποιον να σου συμπαρασταθεί στην πορεία της προσωπικής σου ανάπτυξης;