Γυναικεία σεξουαλική επιθυμία

Το σεξ θεωρείται το πιο φυσικό και όμορφο πράγμα. Γιατί όμως ειδικά οι γυναίκες ταλαιπωρούμαστε από τόσες δυσκολίες και εμπόδια;
Άλλα άρθρα

vaginaΟι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια, εσωτερικά και εξωτερικά, όσον αφορά την έκφραση της σεξουαλικής επιθυμίας τους.

Οι γυναίκες μεγαλώνουν με αντιφατικά μηνύματα, που εμποδίζουν ή και αναστέλλουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της σεξουαλικής επιθυμίας τους. Έτσι, η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία έχει καταλήξει να θεωρείται πολυσύνθετη, μπερδεμένη, δύσκολη ή ακόμα και ανύπαρκτη. Ακόμα και διάφοροι «ειδικοί» δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δεν ο γυναικείος οργασμός είναι προαιρετικός –  σε αντίθεση με την ανδρική σεξουαλική επιθυμία, η οποία θεωρείται «εκ φύσεως» πανίσχυρη, ζωώδης, πανταχού παρούσα, ανεξέλεγκτη και με απόλυτο δικαίωμα έκφρασης.

Θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο ο άντρας να έχει έντονη, ακόμα κι ανεξέλεγκτη ερωτική επιθυμία. Θεωρείται επίσης φυσιολογικό ή έστω όχι ιδιαίτερα προβληματικό η γυναίκα να μην πολυενδιαφέρεται για το σεξ. Δυστυχώς, η γυναικεία ερωτική επιθυμία θεωρείται συμπληρωματική της αντρικής, χωρίς αυτόνομο δικαίωμα ύπαρξης.

Παρά τις κοινωνικές αλλαγές, οι γυναίκες εισπράττουν πολλά αντιφατικά μηνύματα, τα οποία εμποδίζουν ή ακυρώνουν τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία.

Από το 2012 οργανώνω βιωματικά εργαστήρια και ομάδες, στις οποίες εξετάζουμε τους προβληματισμούς μας και τη δυσκολία που έχουν οι γυναίκες όσον αφορά την ερωτική επιθυμία. Σε αυτές τις ομάδες και τα εργαστήρια συζητάμε με τρυφερότητα και σοβαρότητα για θέματα που δύσκολα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε αλλού, όπως:

  • τι σημαίνει ερωτική επιθυμία
  • γιατί δεν νιώθω πια έλξη για τον σύντροφό μου
  • γιατί νιώθω έλξη για άντρες που «δεν μου κάνουν»
  • με ανησυχεί τι θα νομίσει ο άλλος αν δείξω ότι θέλω σεξ
  • γιατί δεν ενδιαφέρομαι πια για το σεξ
  • δεν έχω νιώσει σεξουαλική ικανοποίηση μέχρι τώρα
  • ολοκληρώνω μόνο όταν κάνω σεξ μόνη μου, ποτέ με τον σύντροφό μου
  • έχω πάρα πολύ μεγάλη όρεξη για σεξ, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο:

86 ιστορίες για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).