Αφού δεν θα μου βρεις λύσεις. Γιατί να έρθω;

Σε μια φάση της ζωής μου ίσως χρειάζομαι τη βοήθεια ενός συμβούλου. Πώς, όμως, θα με βοηθήσει, αφού δεν θα μου βρει λύση;
Άλλα άρθρα

Πράγματι, δεν θα σου βρω εγώ τη λύση σε αυτό που σε απασχολεί. Εξάλλου, και να σου πρότεινα μια «λύση», είναι άραγε σίγουρο ότι αυτή η λύση θα ταίριαζε σ’ εσένα, στη δική σου ζωή και επιθυμίες;

Στη μη παρεμβατική, μη κατευθυντική προσέγγιση της Ελευθεροπαιδείας πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός αλλά και ικανός να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του, αρκεί να βοηθηθεί να ξεπεράσει τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια.

Γι’ αυτό, πιστεύω ότι είναι χρησιμότερο να σε βοηθήσω να βρεις τις δικές σου λύσεις, βοηθώντας σε να επεξεργαστείς την αγωνία, τη συναισθηματική φόρτιση και τα μπερδέματα, ώστε να βρεις το δικό σου δρόμο, όχι αυτόν που θα σου προτείνω εγώ.

Η συμβουλευτική είναι ένα εργαλείο, που μας βοηθά να βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας.

Με την προσέγγιση που εφαρμόζω μαθαίνουμε να αναδείξουμε την υποκειμενικότητά μας, δηλαδη να ξεφύγουμε από πλαστές αντικειμενικές «αλήθειες» και να δώσουμε αξία στο υποκειμενικό βίωμά μας, πέρα από τις ταμπέλες που μας έχουν φορέσει ή το πώς μας έχουν μάθει να αντιλαμβανόμαστε το τι μας συμβαίνει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε κάποιες περιόδους της ζωής μας είναι χρήσιμο να αξιοποιήσουμε την ψυχοθεραπεία ως εργαλείο αντί να παιδευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Για παράδειγμα:

 • η αρρώστια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου ή ζώου,
 • μια δύσκολη απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι καλύτερο να κάνουμε, π.χ. ένας χωρισμός, αλλαγή επαγγέλματος κτλ.
 • δυσκολίες με τη σεξουαλικότητά μας
 • ένα πρόβλημα υγείας δικό μας ή αγαπημένου μας, που μας ταλαιπωρεί ή μας αγχώνει πολύ,
 • προβλήματα στην ερωτική μας ζωή,
 • έλλειψη αυτοπεποίθησης,
 • δυσκολίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις,
 • ένας χωρισμός που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε,
 • προβλήματα στη δουλειά μας ή με τους συνεργάτες μας,
 • κακοποιητική συμπεριφορά από την οικογένειά μας,
 • μια φοβία

Αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή θέλουν να βρουν πραγματικά τι θέλουν μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση ζωής, π.χ. να παντρευτούν ή όχι, να κάνουν παιδί, να αλλάξουν δουλειά, να χωρίσουν, να μεταναστεύσουν κ.τ.λ.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν τη συμβουλευτική επειδή νιώθουν μια υπαρξιακή αγωνία και έχουν την ανάγκη να εξετάσουν και να οργανώσουν το νόημα της ζωής τους.

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).