Πού χρησιμεύει η ψυχοθεραπεία;

Ο ψυχοθεραπευτής δεν αντικαθιστά ούτε αναπληρώνει τους φίλους. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο ο θεραπευόμενος χρησιμοποιεί για να βελτιώσει τη ζωή του.
Πρόσφατα άρθρα

therapist relationshipΚάποιες/οι από εμάς αντιμετωπίσαμε περισσότερα εμπόδια μεγαλώνοντας ή βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Πιθανώς, τα καταφέρνουμε να τις ξεπεράσουμε και μόνοι/ες μας ή με τη βοήθεια φίλων. Ωστόσο μερικές φορές η βοήθεια ενός συμπαραστάτη, που μπορεί να ακούσει πιο αμερόληπτα και αποστασιοποιημένα και μας βοηθά να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να σκεφτούμε καθαρότερα, είναι χρήσιμο εργαλείο.

Η ψυχοθεραπεία κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να ζούμε και στο να ζούμε καλά.

Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένα εργαλείο, το οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τη ζωή του. Είναι χρήσιμο να έχουμε πολλά εργαλεία και να τα χρησιμοποιούμε ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ο ρόλος μου ως ψυχοθεραπευτή είναι να βοηθήσω να αρθούν αυτά τα εμπόδια, φωτίζοντας άλλες πλευρές τους και συμβάλλοντας στο να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας.

Γιατί να κάνεις ψυχοθεραπεία;

  • Έχεις ήδη προσπαθήσει να λύσεις μόνος ή μόνη σου κάποια προβλήματα, αλλά δεν τα καταφέρνεις;
  • Θέλεις να κάνεις κάτι για την έλλειψη αυτοπεποίθησης που σε κρατάει πίσω στη ζωή; Περνάς ανεπιθύμητες αλλαγές ή πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου, τις οποίες δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις;
  • Aντιμετωπίζεις δυσκολίες με τη σεξουαλικότητά σου;
  • Σε βασανίζει κάποια φοβία ή το υπέρμετρο άγχος;
  • Μήπως σε προβληματίζουν κάποια θέματα που δυσκολεύεσαι να συζητήσεις με φίλους ή συγγενείς;
  • Θεωρείς ότι ήρθε ο καιρός να πάψεις να κουκουλώνεις τις αρνητικές καταστάσεις ή τα όσα σε ταλαιπωρούν και ότι χρειάζεσαι λίγη βοήθεια για να να τα δεις πιο καθαρά για να τα βάλεις σε μια τάξη;
  • Αντιμετωπίζεις κακοποιητική συμπεριφορά από την οικογένειά σου αλλά ταυτόχρονα νιώθεις εγκλωβισμένος/η;
  • Έχεις κολλήσει σε κάποιο γεγονός ή κατάσταση και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές σου;
  • Σε απασχολούν θέματα υπαρξιακής αγωνίας (τι νόημα έχει η ζωή; γιατί να υπάρχω αφού υποφέρω;);
  • Ίσως δεν πάει τίποτα στραβά στη ζωή σου, αλλά απλώς θέλεις κάποιον να σου συμπαρασταθεί στην πορεία της προσωπικής σου ανάπτυξης;
Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).