Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).

Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής.

Ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας έχω δια βίου εποπτεία, η οποία με στηρίζει στο έργο μου, διασφαλίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρω.

Από το 2002, εργάζομαι στον τομέα της ψυχικής υγείας, κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης για γυναίκες, άντρες και μη δυαδικά άτομα, ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άντρες και βιωματικά εργαστήρια για διάφορα θέματα, όπως η (μη) μητρότητα, η σεξουαλικότητα, η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, οι διάφορες μορφές οικογενειακής κακοποίησης, η οικονομική-κοινωνική κρίση κ.ά.

Η προσέγγιση που εφαρμόζω ονομάζεται Ελευθεροπαιδεία. Οι  θεωρητικές βάσεις της είναι υπαρξιστικές και προσωποκεντρικές. Στην προσωποκεντρική προσέγγιση δίνεται έμφαση στον σεβασμό για τον άνθρωπο και την αξία της υποκειμενικής του ματιάς, καθώς και στην πεποίθηση ότι ύψιστη σημασία έχει η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Ως θεραπευτής ζευγαριών εφαρμόζω τη μέθοδο EFT με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).

Βασικές αρχές της προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι:

  • ο ειλικρινής σεβασμός για τον συγκεκριμένο άνθρωπο
  • η επιθυμία να καταλάβω και να ενσυναισθανθώ το βίωμα του συγκεκριμένου ανθρώπου
  • η δέσμευση να είμαι γνήσιος και ειλικρινής στη θεραπευτική σχέση μου μαζί του.

Η προσέγγισή μου είναι μη παρεμβατική, μη κατευθυντική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ως ψυχοθεραπευτής δεν συμβουλεύω τον θεραπευόμενο τι να κάνει ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσει τα προβλήματά του. Ήδη βομβαρδιζόμαστε από συμβουλές, συχνά δε χωρίς να τις ζητήσουμε. Πιο χρήσιμη, λοιπόν, από την υποκειμενική γνώμη ενός «ειδικού» είναι να κατορθώσουμε, με τη συμπαράστασή του, να αφουγκραστούμε τη δική μας γνώμη, ακόμα και αν σε αυτή τη φάση της ζωής μας νιώθουμε χαμένοι.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί άνθρωποι, και δεν υπάρχουν λύσεις ή συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους-ες. Έτσι λοιπόν, αυτό που κάνω είναι να συμπαραστέκομαι στη θεραπευόμενη, ώστε να ανακαλύψει εκείνη τι είναι καλύτερο για την ίδια σύμφωνα με τα δικά της θέλω και τη δική της πραγματικότητα.

Περισσότερα για την Ελευθεροπαιδεία, διαβάστε εδώ. Περισσότερα για τη θεραπεία ζευγαριών, επισκεφθείτε την άλλη μου ιστοσελίδα www.syntrofikotita.gr.

Από το 2021 συνεργάζομαι με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας Κωνσταντίνο Τζήκα.

Εκτός από τον τομέα ψυχικής υγείας, παλιότερα εργαζόμουν ως μεταφραστής (οι πρώτες μου σπουδές), αρθρογραφώ και γράφω βιβλία μυθοπλασίας και μελέτες. Τα δύο τελευταία μου βιβλία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Gutenberg το 2021 και 2022 αντίστοιχα: