Μήπως είμαι κι εγώ ο ίδιος ομοφοβικός/ή;

Γίνεται να είμαι γκέι και όμως να είμαι ομοφοβικός; Γίνεται, γιατί η αυτοαποδοχή δεν είναι κάτι που ή έχω ή δεν έχω, αλλά μια πορεία με πολλά στάδια και βαθμούς.
Άλλα άρθρα

internalised homophobiaΗ αρνητική στάση μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την ομοφυλοφιλία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν πολύ αρνητική άποψη για την ομοφυλοφιλία – ακόμα και οι ίδιοι οι γκέι και οι λεσβίες. Όταν αυτή η αρνητικότητα και η ντροπή στρέφονται κατά του εαυτού μας, τότε μιλάμε για εσωτερικευμένη ομοφοβία.

Με τον όρο εσωτερικευμένη ομοφοβία εννοούμε την καταπίεση και τις προκαταλήψεις που ένα γκέι άτομο έχει ενσωματώσει και δείχνει στον ίδιο του τον εαυτό ή/και σε άλλους ομοφυλόφιλους, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιεί. Είναι απολύτως αναμενόμενο όλες και όλοι μας να έχουμε εσωτερικευμένη ομοφοβία σε κάποιο βαθμό, αφού έχουμε μεγαλώσει σε μια ομοφοβική κοινωνία, με πάμπολλα μηνύματα ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι ανώμαλο, άρρωστο ή έστω υποδεέστερο.

Η εσωτερικευμένη ομοφοβία δυσκολεύει τους γκέι και τις λεσβίες να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τους ερωτικούς τους συντρόφους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η αυτοαποδοχή δεν είναι κάτι που ή έχω ή δεν έχω. Υπάρχουν διαβαθμίσεις αυτοαποδοχής. Με άλλα λόγια, μπορεί να αποδέχομαι σε αρκετό βαθμό τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου, αλλά σε ορισμένες πτυχές της ζωής μου να δυσλειτουργώ, μην έχοντας καταφέρει ν’ αποτινάξω τα αρνητικά στερεότυπα για την ομοφυλοφιλία ή έχοντας ακόμη τραυματικές εμπειρίες που με καθηλώνουν συναισθηματικά. Όλοι και όλες μας έχουμε κάποιο βαθμό εσωτερικευμένης ομοφοβίας, εξαιτίας του τρόπου που μεγαλώσαμε.

Επιπτώσεις της εσωτερικευμένης ομοφοβίας:

 • Καταπίεση ή απώθηση της ομοερωτικής επιθυμίας – δεν κάνω σεξ, απορρίπτω τους τρόπους γνωριμίας κτλ.
 • Δυσκολία να δημιουργήσω υγιείς ερωτικές σχέσεις και συντροφικότητα – κάνω σεξ, αλλά ντρέπομαι, δεν μπορώ να κάνω σχέση,
 • Κοινωνική απομόνωση – γνωρίζουν ελάχιστοι ή κανένας για μένα και αναγκάζομαι συνεχώς να φιλτράρω κομμάτια της ζωής μου, πράγμα που είναι πολύ κουραστικό, με αποτέλεσμα να αποφεύγω τις κοινωνικές συναναστροφές και να κλείνομαι στον εαυτό μου
 • Εμμονή με το σεξ – κάνω πολύ σεξ, αλλά νιώθω μόνος και δυσκολεύομαι να συνδεθώ με άλλους
 • Σεξ μόνο όταν έχω πάρει κάποια ουσία, που με μουδιάζει συναισθηματικά και εξουδετερώνει τις αναστολές μου και τη ντροπή μου γι’ αυτό που μου αρέσει
 • Εμμονή με την εργασία και τη σταδιοδρομία – κλειδώνω τη σεξουαλικότητά μου στο μπουντρούμι της ψυχής μου και ασχολούμαι με άλλα «σοβαρά» πράγματα
 • Εξαναγκασμένες και απογοητευτικές ερωτικές σχέσεις με άτομα του άλλου φύλου – εξακολουθώ να τρέφω το όνειρο ότι ίσως τελικά να μην είμαι γκέι/λεσβία.
 • Κλινική κατάθλιψη
 • Τάσεις αυτοκτονίας
 • Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
 • Επιθετικότητα και βία εναντίον άλλων ομοφυλόφιλων

Μέσα από ατομικές συνεδρίες ή συμμετοχή στις ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άντρες, μπορούμε να δουλέψουμε τέτοια θέματα εσωτερικευμένης ομοφοβίας και αυτοϋπονόμευσης της ευτυχίας μας. Η ομοφοβία μας σκοτώνει εσωτερικά.

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).