Επιλέγοντας τον κατάλληλο θεραπευτή όταν είσαι γκέι/λεσβία

Δεν αρκεί ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας να δηλώνει με λόγια ότι «δεν θεωρεί πρόβλημα την ομοφυλοφιλία».
Άλλα άρθρα

 

Δεν αρκεί ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας να δηλώνει με λόγια ότι «δεν θεωρεί πρόβλημα την ομοφυλοφιλία».

Όποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και να επιλέξετε, αν είστε γκέι, λεσβία ή μπάι βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας έχουν υγιή στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία. Ειδάλλως κινδυνεύετε. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές ξεπεράσει τις δικές τους προκαταλήψεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία.

Ένας θεραπευτής μπορεί να βλάψει έναν λοατ θεραπευόμενο/η με δύο τρόπους:

  • Ενεργά: θεωρώντας την ομο/αμφιφυλοφιλία προβληματική ή κατακριτέα, θεωρώντας αυτή υπεύθυνη για άλλα προβλήματα, εκφέροντας αρνητικές απόψεις για τους ομοφυλόφιλους ή ενθαρρύνοντας, άμεσα ή έμμεσα, τον πελάτη του να «αλλάξει».
  • Έμμεσα: αποφεύγοντας να αγγίξει το θέμα επειδή ο ίδιος / η ίδια δεν αισθάνεται άνετα, έχοντας ανεπεξέργαστες προκαταλήψεις, στερεότυπα και προϊδεασμούς για τους γκέι και τις λεσβίες, υποβαθμίζοντας τη βία ή τις συνέπειες της καταπίεσης που έχει υποστεί ο θεραπευόμενος του ως ομοφυλόφιλος (ομοφοβία).

Δεν αρκεί ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας να δηλώνει με λόγια ότι «δεν θεωρεί πρόβλημα την ομοφυλοφιλία». Για να μπορέσει να σας σταθεί σωστά, πρέπει να έχει την κατάλληλη ευαισθητοποίηση πάνω στα προσωπικά και κοινωνικά θέματα που βιώνει ένας γκέι άντρας ή μια γκέι γυναίκα.

Γιατί είναι σημαντικό ο θεραπευτής μου να υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία μου;

Έχουμε μεγαλώσει με πολλές προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότυπα για το πώς είναι οι γκέι άντρες και γυναίκες. Πολλά από αυτά τα στερεότυπα πιστεύουμε κι εμείς ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (π.χ. οι γκέι άντρες είναι σεξομανείς, οι γκέι σχέσεις είναι πιο δύσκολες, οι αμφιφυλόφιλοι είναι αναποφάσιστοι, κ.τ.λ.).

Είναι πιθανό κι εγώ ως συμβουλευόμενος να έχω αρνητικές ή τουλάχιστον μη θετικές εικόνες για την ομοφυλοφιλία και να ανησυχώ πώς θα εξελιχθεί η ζωή μου ως γκέι ή αμφί. Αν ο θεραπευτής μου δεν είναι σωστά ενημερωμένος και υποστηρικτικός, υπάρχει κίνδυνος να εμπεδώσω αυτή την αρνητική εικόνα για το τι σημαίνει ομοφυλοφιλική ταυτότητα και αντί να εξελιχθώ, να υποστώ ακόμα μεγαλύτερη βλάβη.

Για το λόγο αυτό, πολλές χώρες και ενώσεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας (π.χ. Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία) ενθαρρύνουν τους ψυχοθεραπευτές να έχουν «μια υποστηρικτική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία» (gay affirmative therapy). Διαβάστε περισσότερα για την Υποστηρικτική ψυχοθεραπεία για γκέι, λεσβίες και αμφισεξουαλικούς εδώ, καθώς και στο σχετικό λήμμα της ελληνικής Βικιπαίδειας.

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).