Αθηνά, 27 ετών

«Έχω καταγωγή από Κρήτη, ένα πολύ συντηρητικό μέρος. Γυναίκες χωρίς παιδιά θεωρούνται γεροντοκόρες, προβληματικές, εγωίστριες και φυσικά δυστυχισμένες. Έχω φύγει από το τόπο καταγωγής μου χρόνια τώρα και ένας βασικός λόγος είναι αυτές οι απόψεις».
Άλλα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Ελευθερία, ανεξαρτησία, πιο μεγάλη οικονομική άνεση (χωρίς να σημαίνει ότι είμαι πλούσια αλλά δεν έχω τα έξοδα να συντηρώ ένα παιδί), ταξίδια, λιγότερα ξενύχτια και ευθύνες.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Απ’ όταν ήμουν έφηβη δεν ήθελα να κάνω παιδιά και είναι μια απόφαση που δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Μία και έξω.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Δεν θέλω να γίνω μητέρα, ούτε θέλω τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα. Επίσης, επειδή ΔΕΝ θέλω να αλλάξω τη ζωή μου όπως τη ζω, κάτι που η μητρότητα επιφέρει.

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Είμαι 27 χρονών, επομένως πλησιάζω τα 30. Έχω φίλες που αγχώνονται για αυτό το θέμα, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, μετά τα 35 είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει παιδιά. Επίσης, αγχώνονται για τα οικονομικά (κάποιες από αυτές δεν έχουν μόνιμη δουλειά και το να έχεις παιδί κοστίζει πολλά χρήματα) ή για το ότι θέλουν να ζήσουν όσο πιο πολλά μπορούν μέχρι τότε καθώς μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο και λόγω χρόνου και λόγω οικονομικών περιορισμών. Εγώ δεν βιώνω κανένα από αυτά τα «άγχη». Περιμένω ότι στα 30 μου θα έχω πιο πολλά χρήματα και θα μπορέσω να πραγματοποιήσω πολλά από τα όνειρα μου (λατρεύω τα ταξίδια και ελπίζω ότι θα μπορέσω να πάω σε ακόμα πιο πολλά μέρη).

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Δεν το σκέφτομαι σχεδόν ποτέ και αν ποτέ μου έρθει στο μυαλό είναι κάτι που με τρομάζει σαν σκέψη. Ξέρω ότι αν ποτέ γίνει κάποιο «ατύχημα» θα κάνω έκτρωση (αν και είμαι πάρα πολύ προσεκτική με τον φίλο μου, ώστε να μη φτάσω σε αυτό το σημείο).

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Είμαι άτομο που υπεραναλύω τα πράγματα και αρκετά αυθόρμητη. Οπότε μετανιώνω συχνά για πράγματα που είπα και τα υπεραναλύω μέσα στο κεφάλι μου ξανά και ξανά και σκέφτομαι ότι δεν θα έπρεπε να είχα πει το ένα ή το άλλο. Αλλά δεν μετανιώνω για πιο σημαντικά πράγματα, πιο σημαντικές αποφάσεις. Όσο για πράγματα που δεν έκανα, είμαι νέα και έχω όλο το χρόνο να τα κάνω, ειδικά αφού δεν σκοπεύω να έχω τις ευθύνες ενός μικρού παιδιού.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Όχι.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Έχω καταγωγή από Κρήτη, ένα πολύ συντηρητικό μέρος. Γυναίκες χωρίς παιδιά θεωρούνται «γεροντοκόρες», «προβληματικές», «εγωίστριες» και φυσικά «δυστυχισμένες». Έχω φύγει από το τόπο καταγωγής μου χρόνια τώρα και ένας βασικός λόγος είναι αυτές οι απόψεις. Δεν σκοπεύω να γυρίσω παρά μόνο για διακοπές αλλά όχι για να μείνω.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Τεράστια από συγγενείς στην Κρήτη. Έχω αποφασίσει να μην τους επισκέπτομαι πλέον γιατί όλο αυτό με κουράζει. Επίσης, ξέρω ότι οι γονείς μου θα ήθελαν να δουν εγγόνια αλλά δεν με πιέζουν. Η αδερφή μου θέλει να κάνει παιδιά οπότε δεν νιώθω την «ευθύνη» να τους κάνω εγώ εγγόνια.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Όχι, αλλά πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το θεωρεί δεδομένο για μια γυναίκα.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Είμαι ακόμα νέα, οπότε δεν σοκάρονται που δεν έχω παιδιά αλλά φρικάρουν όταν τους λέω ότι δεν θέλω να κάνω. Και κλασικά ακούω ότι θα αλλάξω γνώμη αργότερα!

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Όχι. Δεν θεωρώ ότι το να μη θέλεις να κάνεις παιδιά είναι τόσο δύσκολο όσο για ένα lgbtq άτομο να μιλήσει για τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Όχι. Ανήκω στη γενιά της κρίσης στην Ελλάδα. Πολύ λίγα άτομα στην ηλικία μου είναι σε θέση να στηρίξουν οικονομικά ένα παιδί και όσοι έχουν είτε δυσκολεύονται πολύ οικονομικά ή τους στηρίζουν οικονομικά οι γονείς τους. Αλλά η πλειοψηφία των ατόμων στην ηλικία μου δεν έχει παιδιά, επομένως δεν νιώθω το μαύρο πρόβατο.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Όχι. Ο φίλος μου δεν έχει σαν προτεραιότητα του να κάνει παιδιά, δεν τον νοιάζει επομένως είναι οκ που εγώ δεν θέλω να κάνω.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Καμία από τις διαθέσιμες. Δεν θεωρώ ότι το δεν έχω παιδιά είναι κάτι που με προσδιορίζει, όπως κάθε άνθρωπος είμαι πολύ περισσότερα από αυτό.

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).