Δέσποινα, 41 ετών

«Ένας λόγος που δεν έγινα μητέρα είναι ότι δεν ήθελα ζήσω τη μοναξιά που βιώνει μια γυναίκα μέσα σε ένα γάμο. Μάλλον δεν ήθελα γάμο, αλλά κάτι διαφορετικό ώστε να γίνω μητέρα».
Πρόσφατα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Για εμένα είναι δύο πράγματα μαζί: από τη μία πλευρά, δεν μου αρέσει που δεν έχω παιδιά· από την άλλη πλευρά, ήταν μπροστά μου αλλά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν πρώτα και μετά να ακολουθήσει ένα παιδί.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση; Ή μήπως ήταν κάτι που συνέβη λίγο πολύ επειδή δεν ενδιαφέρθηκες / το ανέβαλες;

Εδώ ακριβώς είναι μάλλον το πρόβλημα σε εμένα και, αν μπορώ να πω τη δική μου γνώμη, είναι ένα πρόβλημα σε πολλές γυναίκες. Νομίζω πάντα ήθελα παιδιά ή μάλλον παιδί, ένα παιδί. Ένας λόγος είναι ότι είχα κάποια γυναικολογικά πρόβλημα και θέματα υγείας και απέβαλα τους πρώτους μήνες της κύησης. Το δέχτηκα από νωρίς και το άφησα πίσω μου και απλά πρόσεχα την υγεία μου όσο μπορούσα. Δεν ήθελα να το κάνω νωρίς αλλά μετά τα 30, ώστε να έχω επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, είχα μεγάλη πίεση από την οικογένεια μου να με πιέζει συνεχώς να κάνω ένα παιδάκι, χωρίς να έχει τη διάθεση να βοηθήσει ή να συμμετέχει οικονομικά ή συναισθηματικά. Δεν έχω ιδέα τι βρίσκεται μέσα μου, αν το άφησα επειδή δεν ήθελα τόσο ή αν δέχτηκα τόση πίεση, που στο τέλος δεν άντεξα. Προσωπικά, το ακούω από πολλές γυναίκες αυτό ακόμα και τώρα.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Ήταν κάτι που επανεξέταζα συνεχώς για πολλά χρόνια και με πίεζε πάρα πολύ αυτό.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Ένας λόγος που δεν έγινα μητέρα είναι ότι δεν ήθελα ζήσω τη μοναξιά που βιώνει μια γυναίκα μέσα σε ένα γάμο. Μάλλον δεν ήθελα γάμο, αλλά κάτι διαφορετικό ώστε να γίνω μητέρα.

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Την έχει επηρεάσει. Φαντάζομαι θα ήμουν πιο ανοιχτή σαν άνθρωπος. Γενικά, πρέπει να δικαιολογηθείς αρκετά στον έξω κόσμο ή να κόβεις επαφές, καθώς σε αντιμετωπίζουν ακόμα περίεργα που δεν έχεις κάνει παιδιά.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Αναλογίζομαι συχνά, ειδικά αυτή την περίοδο της ζωής μου που άλλαξαν πολλά πράγματα. Είναι όπως τα άλλα μονοπάτια της ζωής μου που δεν πήρα, όχι κάτι διαφορετικό θα έλεγα.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Μετανιώνω για πολλά πράγματα που δεν έκανα στη ζωή μου και κυρίως να είμαι πιο δυνατή να στηρίξω τις επιλογές μου και να γίνω πιο ανεξάρτητη οικονομικά.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Πολλές φορές μετανιώνω. Είμαι όμως τόσο μπερδεμένη ως προς τι ήθελα εγώ και τι ήθελαν οι άλλοι από εμένα.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Πιστεύω πως δεν απεικονίζονται καλά, ειδικά στην Ελλάδα και ειδικά στη δική μου τη γενιά. Σε βλέπουν σαν να έχεις κάνει σίγουρα εσύ κάτι λάθος, σαν να είσαι ανώριμη και ότι τώρα τι θα κάνεις στη ζωή σου που δεν έχεις παιδιά, λες και είναι μόνο αυτό η ζωή σου. Σπάνια θα έχει κάποιος αυτή τη στάση απέναντι σ’ έναν άντρα επειδή δεν έκανε παιδιά.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Έχω πιεστεί κυρίως από τη μητέρα μου και μετά ακολούθησε όλο το οικογενειακό περιβάλλον, με παράλογες απαιτήσεις. Δηλαδή, να κάνεις ένα παιδί στις όποιες συνθήκες κι αν βρίσκεσαι, ακόμα κι αν δεν έχεις να φας. Να τονίσω ότι όλοι στην οικογένεια μου είναι χωρισμένοι και ήταν σε ιδιαίτερα τοξικές και κακοποιητικές σχέσεις, ακόμα και οι γονείς μου δεν μιλάνε πλέον μεταξύ τους. Πιστεύω ότι παίζει ρόλο, καθώς δεν έχουν ιδέα για εμένα ή πώς είναι μια υγιής σχέση με έναν ερωτικό σύντροφο.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Από γυναικολόγο, όταν του είπα ότι δεν είναι στα σχέδιά μου ένα παιδί – ήμουν 28 ετών τότε και μόλις είχα γνωρίσει τον τότε σύντροφό μου. Με ρώτησε: «γιατί;» και μάλιστα απάντησα, ενώ θα έπρεπε να σηκωθώ απλά και να φύγω και να του πω πόσο αγενής είναι. Το ίδιο ακριβώς έπρεπε να είχα κάνει σε μια φίλη της μητέρας μου που είναι γιατρός και ήταν φανερά προσβλητική.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Ευτυχώς, κάποιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα ειδικά τα νέα παιδιά. Επίσης, ένας μικρός φιλικός κύκλος, που έχω επιλέξει εγώ, με δέχεται όπως είμαι. Από εκεί και πέρα δεν έχω έντονες αντιδράσεις πλέον, το αντιμετωπίζω κάπως καλύτερα. Αν έχει να κάνει με συγγενείς δυστυχώς εκεί, ακόμα και τώρα, δεν έχω καλές αντιδράσεις.

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Ναι, για κάποιο λόγο ναι. Δεν έχει όμως κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα, δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ακριβώς. Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως πάντα ονειρευόμουν μια διαφορετική οικογένεια από τα ελληνικά δεδομένα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που το έχω πει σε λίγους ανθρώπους, καθώς δεν είναι αποδεκτό.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Πιστεύω πως ναι και από φόβο δικό μου ότι δεν θα με δεχτούν αλλά και από ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην ελληνική οικογένεια με κάποιο τρόπο.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Στις μέρες μας, από μια ηλικία και μετά νομίζω ότι σε δέχονται καλυτέρα όταν έχεις χωρίσει και έχεις και ένα παιδάκι παρά να είσαι μόνη σου. Είτε σε θεωρούν πιο ώριμη που έχεις γίνει μητέρα. Ανάλογα το άτομο αυτό.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Καμιά από τις διαθέσιμες.

 

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).