Ελεάννα, 47 ετών

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατατάσσει εμάς τις γυναίκες που δεν γίναμε μητέρες σε μια κατηγορία όπου μας έχουν φορέσει την ταμπέλα της «άχρηστης», της «ανάξιας να αγαπήσει και να αγαπηθεί». Ευτυχώς, έχω απομακρύνει τέτοια άτομα από τη ζωή μου».
Πρόσφατα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Νιώθω λειψή. Καλύπτω το κενό αυτό μέσα από τους μαθητές μου και τους εθελοντές μας.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Όχι, δεν ήταν συνειδητή απόφαση, τουλάχιστον εν μέρει. Αυτό που ήθελα πάντα ήταν οικογένεια. Ήθελα το παιδί μου/τα παιδιά μου να προκύψουν από μια υγιή σχέση και να μεγαλώσουν με αγάπη μέσα σε οικογένεια με μαμά και μπαμπά.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Μου ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι την απόκτηση παιδιού/παιδιών δεν θα την έκανα σε μονογονεϊκή βάση, εκτός κι αν προέκυπτε εγκυμοσύνη.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Πάντα ήθελα να γίνω μητέρα…

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε / επηρεάζει τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Ο πατέρας μου νιώθω πως στενοχωριέται πολύ γι’ αυτό.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά; Αν ναι, είναι κάτι που σκέφτεσαι συχνά, περιστασιακά ή σπάνια; Αν το αναλογίζεσαι, είναι πάνω κάτω όπως αναλογίζεσαι άλλα μονοπάτια ζωής που δεν πήρες ή είναι διαφορετικό;

Έχοντας παιδί/παιδιά, θα είχα μεγάλο πρόβλημα να το/τα μεγαλώσω μόνη μου. Δουλεύω πολλές ώρες και δεν θα μπορούσα να είμαι μαζί του/τους όσο θα ήθελα. Αν είχα έναν σύντροφο θα ήταν αλλιώς. Δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω τόσο πολύ και θα μοιραζόμασταν το μεγάλωμα του παιδιού/των παιδιών. Ήταν αρκετοί εκείνοι οι οποίοι με ήθελαν για μητέρα των παιδιών τους. Εγώ δεν ήθελα να είμαι μαζί τους. Θα συμβιβαζόμουν σε μια σκλαβιά με τον λάθος, κατά τη γνώμη μου, άνθρωπο. Έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν υπήρξα ερωτευμένη. Ωστόσο, έκανα την προσπάθεια με κάποιους να δοκιμάσω να έχω σχέση. Στάθηκε αδύνατο να υποκρίνομαι.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Μετανιώνω για κάποια πράγματα που δεν έκανα.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Τώρα πια, βλέποντας το από απόσταση, όχι.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατατάσσει εμάς τις γυναίκες που δεν γίναμε μητέρες σε μια κατηγορία όπου μας έχουν φορέσει την ταμπέλα της «άχρηστης», της «ανάξιας να αγαπήσει και να αγαπηθεί». Ευτυχώς, έχω απομακρύνει τέτοια άτομα από τη ζωή μου.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Από ερωτικούς συντρόφους που δεν ήθελα στη ζωή μου.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Από γυναικολόγο.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Δεν νιώθω πια να αντιδρά κανείς περίεργα. Είμαι εγώ καλά με αυτό κι έτσι δεν πέφτει στην αντίληψη μου κάτι. Παλιότερα, που ήθελα διακαώς να κάνω οικογένεια, ναι, πληγωνόμουν με την παραμικρή αντίδραση των άλλων, ακόμη και την πιο αθώα ή καλοπροαίρετη.

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Δεν νομίζω.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Στο παρελθόν, ναι. Από τότε που στη ζωή μου έχω επιλέξει τις εκλεκτικές συγγένειες, δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο η κοινωνική μου ζωή.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Εκείνο το οποίο με έχει πληγώσει πολύ είναι το γεγονός ότι ένας άντρας που ήθελα πολύ στη ζωή μου, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές και δεν στάθηκε δυνατό, επέλεξε να έχει σχέση με γυναίκα μητέρα.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Μάνα των παιδιών όλου του κόσμου.

 

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).