Ελίζα, 35 ετών

«Ποτέ δεν ήθελα να κάνω παιδί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σοβαρής και μακρόχρονης σχέσης μου βέβαια, επειδή ο σύντροφος ήθελε, προσπαθούσα να με πείσω ότι θα θελήσω κάποτε. Του κάκου. Πάντα σαν αγγαρεία φάνταζε στο μυαλό μου»
Πρόσφατα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Ελευθερία. Ησυχία. Uninterrupted sleep. Λιγότερες ανησυχίες κι άγχη.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

100% συνειδητή!.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Ποτέ δεν ήθελα να κάνω παιδί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σοβαρής και μακρόχρονης σχέσης μου βέβαια, επειδή ο σύντροφος ήθελε, προσπαθούσα να με πείσω ότι θα θελήσω κάποτε. Του κάκου. Πάντα σαν αγγαρεία φάνταζε στο μυαλό μου.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή;

Δεν έκανα και δεν θα κάνω επειδή δεν νιώθω ότι θέλω να κάνω και στη ζωή μου κάνω μόνο ό,τι νιώθω. Ένα παιδί θέλει απόλυτη αφοσίωση, δεν θα μπορούσα να του την παράσχω γιατί είμαι πολύ απασχολημένη με όσα ασχολούμαι και δεν σκοπεύω να σταματήσω τον ακτιβισμό για ένα πλάσμα. Μέσω του ακτιβισμού βοηθάω πάρα πολλά άτομα, ζώα ανθρώπινα και μη, και θεωρώ άδικο το να πάψω να κάνω όσα κάνω, για να μεγαλώσω ένα άτομο που δεν θα έχω και τον έλεγχο του τι θα φάει/πώς θα κινηθεί κλπ από ένα σημείο κι ύστερα – πράγματα που επιφέρουν οδύνη και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και φυσικά δεν θα μεγάλωνα ένα παιδί με νταντάδες ούτε φορτώνοντάς το σε γιαγιάδες.

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Έχω την ελευθερία να μετακινούμαι συνεχώς. Έχω αλλάξει 17 σπίτια (σε 2 χώρες) σε 3 χρόνια. Κάνω νομαδική ζωή. Αυτό μπορώ να το κάνω με 2 σκύλους και 1 γάτα, αλλά δεν θα μπορούσα με ένα παιδί. Δεν θα μπορούσε να αποκτήσει γερές φιλίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί. Επίσης, έχω τον χρόνο να βοηθάω εθελοντικά σε καταφύγια ζώων και να δουλεύω την ιστοσελίδα μου μέσω της οποία προσπαθώ να ενημερώσω τον κόσμο για ζητήματα που στην Ελλάδα δεν συζητιούνται, όπως ο σπισισμός, ο αντιναταλισμός, καλή ώρα, και η ηθική (ή κυρίως η έλλειψη αυτής) πίσω από την κάθε αγορά μας (π.χ καφές, σοκολάτα – σκλαβιά) αλλά και για οικολογικά θέματα που κι αυτά δεν έρχονται ποτέ στο τραπέζι γιατί δεν βολεύουν (όπως η επιβάρυνση του πλανήτη από τα αεροπορικά ταξίδια και από τον υπερπληθυσμό). Όλα αυτά θέλουν πάρα πολλές ώρες έρευνα για να μπορείς να παράσχεις σωστή ενημέρωση και με δεδομένα από επίσημες πηγές.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Επειδή έχει τύχει να μείνω έγκυος και να κάνω έκτρωση, αν δεν είχα κάνει, θα είχα τώρα ένα παιδί 7 ετών και δεν θα ήθελα καν να φανταστώ τι ζωή θα έκανα. Σπάνια το σκέφτομαι και πάντα χαίρομαι με την απόφαση που πήρα τελικά τότε. Θα ήμουν δυστυχισμένη, και το παιδί επίσης.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τίποτα εκτός από την αγορά 2 αυτοκινήτων 2ο χέρι που μου έβγαλαν το λάδι. Κατά τ’ άλλα, ζω τη ζωή όπως εγώ θέλω, ρισκάρω συνεχώς και ξέρω πως κι αύριο να πεθάνω, θα έχω κάνει όσα περισσότερα μπορώ για να αφήσω τον κόσμο λίγο καλύτερο, σίγουρα θα έχω συντελέσει στο να ζήσουν ευτυχισμένα πολλά άτομα πολλών ειδών και θα έχω ζήσει κι εγώ όπως ακριβώς ήθελα την κάθε στιγμή.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Ποτέ.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Αντί να απεικονίζονται ως δυναμικές και διαφορετικές, με κότσια, απεικονίζονται ως λειψές, προβληματικές και ενίοτε εγωίστριες.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Ποτέ από κανέναν γιατί δεν αφήνω κανέναν να μου πει τίποτα. Δεν σηκώνω πολλά πολλά.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Ναι, ξεκάθαρα ναι από κάποιον γυναικολόγο.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Σπάνια συναναστρέφομαι με Έλληνες, οπότε οι ξένοι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι κι έτσι δεν συζητιέται καν το θέμα. Στην Ελλάδα αν ρωτήσει κανένας χωριανός σε κανένα από τα απομονωμένα χωριά που ζω, μπορεί να πουν τίποτα του στυλ «καλά είναι τα ζωάκια αλλά πρέπει να κάνεις και παιδάκια!» (γιατί πρέπει; θα πω εγώ – θα δηλώσω ότι δεν θέλω γιατί ο πλανήτης έχει ήδη υπεράριθμους ανθρώπους και θα λήξει η κουβέντα γιατί, όπως είπα, το ύφος μου δεν αφήνει περιθώρια). Ωστόσο, έχει τύχει και το ανάποδο: «Εσύ είσαι μορφωμένη κι έξυπνη γι’ αυτό δεν έχεις παιδιά και δεν είσαι παντρεμένη» (από χωριανό πάλι). Όλα μπορεί να σου τύχουν…

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Το έχω ήδη κάνει και προσπαθώ να ξεκουνήσω κι άλλες γυναίκες να γίνουν vocal about it που λένε κι έξω.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Πιθανόν κατά καιρούς, γιατί έχω κόψει επαφές με γυναίκες που τεκνοποίησαν μετά από «κατά λάθος» εγκυμοσύνες (ή που παντρεύτηκαν τους συντρόφους που κεράτωναν μια ζωή). Αλλά μου είναι πολύ εύκολο να γνωρίσω κόσμο, οπότε στο χέρι μου είναι πάντα η κοινωνική ζωή. Περνώ εδώ και 3 χρόνια φάση εσωστρέφειας, πάντως, και αυτό μάλλον γιατί 8 στους 10 ανθρώπους ζουν σαν υπνωτισμένοι και ακολουθώντας τις κοινωνικές επιταγές, επικεντρωμένοι στον εαυτό τους, ενώ ο κόσμος καίγεται – κι αυτοί οι άνθρωποι με αφήνουν αδιάφορη (αν δεν μου φέρουν κι αναγούλα). Πάλι καλά όμως, έχω 7-8 γερές φιλίες με ανθρώπους που προσφέρουν γύρω τους με κάθε ευκαιρία και που εξελίσσονται συνεχώς, κοσμογυρισμένους, και έτσι δεν νιώθω να μου λείπουν οι φίλοι/φίλες.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Δεν θα το έλεγα. Αλλά ίσως γενικά ο αξιακός μου κώδικας altogether να επηρεάζει γιατί το να βρω έναν άνθρωπο με όλες αυτές τις αξίες είναι πραγματικά πολύ δύσκολο.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Childfree by choice – Ελεύθερη (ανθρώπινων) παιδιών. Ο όρος «άτεκνη γυναίκα» αποθαρρύνει μια γυναίκα να θέλει να γράψει την εμπειρία της, διότι έχει αρνητικό πρόσημο. Επίσης δεν θεωρούμε ότι είμαστε μητέρες μηδέν παιδιών. Έχουμε παιδιά τετράποδα. Η ιστοσελίδα μου είναι κάτι που το νιώθω σαν παιδί μου, εγώ τη γέννησα και την έστησα από το μηδέν και εξελίσσεται συνεχώς. Ομοίως, η κολλητή μου νιώθει το μαγαζί της σαν ένα παιδί με 4 τοίχους απλά!

 

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).