Έχει σχέση η κοινωνία με το πρόβλημά μου;

Σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά προχωρώ στη ζωή παίζουν και οι κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες ίσως ευνοούν ή εμποδίζουν την προσωπική μου πορεία.
Άλλα άρθρα

Πέρα από την προσωπική μας ιστορία, σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά προχωράμε στη ζωή παίζουν και οι κοινωνικές συνθήκες.

Στην προσέγγιση που εφαρμόζω, παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις κοινωνικές αξιώσεις, τα «πρέπει» που μας καταδυναστεύουν, απροκάλυπτα ή πιο ύπουλα και υποδόρια, τους κοινωνικά προκατασκευασμένους ρόλους, αλλά και τις διάφορες μορφές καταπίεσης που βιώνουμε – οικονομική, σεξουαλική, κτλ.

Πέρα από τις ατομικές, προσωπικές συνθήκες της ζωής μας, όλοι και όλες μας είμαστε αναγκαστικά ενταγμένοι σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να ευνοεί ή να εμποδίζει την προσωπική μας πορεία στη ζωή. Ορισμένες από τις συνθήκες γύρω μας –κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές– μπορεί επηρεάζουν έντονα την ψυχολογία μας. Δεν οφείλονται όλα μας τα προβλήματα στη μαμά μας και τον μπαμπά μας.

Κάποια από τα εσωτερικά μας εμπόδια μπορεί να οφείλονται και στις κοινωνικές συνθήκες ή να επιδεινώνονται από αυτές. Η προσέγγιση της Ελευθεροπαιδείας παρέχει εργαλεία αφενός για να εξετάσουμε τον ρόλο που παίζει η κοινωνία, αφετέρου για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας θέτει.

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).