Κάτια, 40 ετών

«Εδώ και κάποια χρόνια, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να κάνω παιδί για να ολοκληρωθώ ως άτομο/γυναίκα ή ως (λανθασμένη) λύση για να καλύψω την έλλειψη ύπαρξης συντρόφου στη ζωή μου. Επομένως, εξ ου και έχω εγκαταλείψει και την ιδέα της τεκνοθεσίας».

 

Άλλα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μου είναι ελευθερία. Έχω άπειρο ελεύθερο χρόνο για μένα και την δυνατότητα να κάνω ότι θέλω, όποτε θέλω.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήμουν σε τελική ευθεία να κάνω παιδί, αλλά έληξε η σχέση και έληξε και το πλάνο «παιδί». Έκτοτε, σημαντικό για μένα ήταν να βρω σύντροφο που να μου ταιριάζει (αν βρω), οπότε δεν επεδίωξα σχέση που να προϋποθέτει/οδηγεί στην απόκτηση παιδιού.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Είναι μια απόφαση που η ζωή με οδήγησε να πάρω. Από την άλλη, πιστεύω ότι αν θέλουμε κάτι πολύ, όντως κάνουμε το παν ώστε να το καταφέρουμε. Επομένως καταλήγω στο ότι δεν το ήθελα τόσο πολύ ώστε να το επιδιώξω. Δεν ξέρω αν τυχόν αναθεωρήσω στο μέλλον.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι θεωρώ μητρότητα εξίσου την απόκτηση βιολογικών και τεκνοθετημένων παιδιών. Παλιότερα έλεγα ότι αν δεν βρω τον σωστό σύντροφο θα τεκνοθετήσω, ώστε να μη στερηθώ τη μητρότητα. Μεγαλώνοντας, διαπίστωσα ότι πιθανόν να μου είχε περάσει η αντίληψη ότι ως γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να κάνω παιδιά, για αυτό και ήμουν ανοιχτή στην τεκνοθεσία προκειμένου να μη στερηθώ τη μητρότητα. Εδώ και κάποια χρόνια, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να κάνω παιδί για να ολοκληρωθώ ως άτομο/γυναίκα ή ως (λανθασμένη) λύση για να καλύψω την έλλειψη ύπαρξης συντρόφου στη ζωή μου. Επομένως, εξ ου και έχω εγκαταλείψει και την ιδέα της τεκνοθεσίας.

Δεν έκανες παιδιά επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Πλέον, δεν θέλω να κάνω παιδιά γιατί μου αρέσει η ζωή μου όπως είναι.

Πώς νομίζεις ότι επηρεάζει τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Δεν θεωρώ ότι με έχει επηρεάσει αρνητικά. Ελευθερία και ανεξαρτησία.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Το σκέφτομαι σπάνια. Ότι σίγουρα θα ήταν εντελώς διαφορετική η ζωή μου, αλλά χωρίς να σκέφτομαι λεπτομέρειες.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Μετανιώνω που δεν απενοχοποίησα το casual sex νωρίτερα και που δεν πήγα Εράσμους. Δεν μετανιώνω για αυτά που έχω κάνει – την κάθε απόφαση την πήρα σε δεδομένη στιγμή, με δεδομένες συνθήκες, οπότε καλώς έγιναν, όπως έγιναν τα πράγματα.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Όχι δεν μετανιώνω.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Νομίζω ότι απεικονίζονται αρνητικά. Είτε ως ελλιπείς, είτε ως προβληματικές, είτε ως καημένες.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Όχι ακριβώς πίεση αλλά επίθεση: σε καυγά με τη μητέρα μου, μου είπε ότι έπρεπε να έχω άντρα και παιδιά και να περνάω τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους και όχι επισκεπτόμενη τους γονείς μου. Παρεμβατικά: η θεία μου, χωρίς να την ρωτήσω και εντελώς αναπάντεχα, μου πρότεινε να καταψύξω τα ωάρια μου για να μπορέσω να κάνω παιδιά, σε περίπτωση που αργήσω να βρω άντρα. (Αυτά έγιναν σε διάστημα ημερών, στις ίδιες καλοκαιρινές διακοπές – που προφανώς δεν κύλησαν πολύ ομαλά).

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Κατά τη διάρκεια έκτρωσης, η νοσοκόμα μου είπε ότι ήμουν σε ηλικία (30) που θα έπρεπε να κάνω παιδιά και όχι να τα σκοτώνω.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Νομίζω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια αγενή ή άκομψη αντίδραση μέχρι τώρα. Συνήθως δηλώνω χωρίς παιδιά και χωρίς άντρα ή στην ερώτηση «έχεις παιδιά;» απαντάω: Έχω την ησυχία μου. Ένα σχόλιο που είχα ακούσει από γυναίκα συνάδελφο ήταν ότι είναι πολύ εγωιστικό εκ μέρους μου να μη θέλω παιδιά, γιατί βάζω την ησυχία μου / ηρεμία μου πάνω από τη μητρότητα – της απάντησα, λοιπόν, αν για αυτήν μητρότητα σημαίνει θυσία, τότε το κάνει ως υποχρέωση και όχι με χαρά και συνειδητά ως δική της επιθυμία.

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Πάντα λέω στους μαθητές μου ότι δεν έχω παιδιά, ίσως γιατί θέλω να βλέπουν ότι οι άνθρωποι/γυναίκες είναι ευτυχισμένες και καλά και χωρίς παιδιά. (Έχω, ίσως, στο μυαλό μου παλιές μου καθηγήτριες και μεγαλύτερες συναδέλφους που απέφευγαν να σχολιάσουν ότι ήταν ελεύθερες και χωρίς παιδιά για να αποφύγουν το στίγμα της «γεροντοκόρης».)

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Ίσως στο ότι έκανα και φιλίες με μικρότερα μου άτομα που δεν είχαν παιδιά ή με μεγαλύτερα, που είχαν πλέον ξεμπερδέψει από τις υποχρεώσεις αυτές.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Μόνο θετικά, γιατί δεν έχω περιορισμούς και υποχρεώσεις. Βέβαια, δεν μου έχει σύντροφος που να θέλει παιδιά, ώστε να δημιουργηθεί θέμα.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Το άτεκνη, βρίσκω να έχει πάρει αρνητική χροιά. Θα προτιμούσα το «χωρίς παιδιά».

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).