Κλαίρη, 39 ετών

«Δεν ένιωσα ποτέ το μητρικό ένστικτο όπως μου το περιγράφουν φίλες μου. Δεν έκανα παιδιά επειδή δεν ένιωσα ποτέ πως η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν είχα παιδιά. Προσωπικά μου ακούγεται σαν εφιάλτης το να έχω παιδιά…».

 

Άλλα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Σημαίνει ότι έχω περισσότερο χρόνο για μένα! Μπορώ να ταξιδέψω, να παρατήσω τη δουλειά μου αν δεν μου αρέσει και να την βγάλω με πατάτες μέχρι να βρω καινούργια, να μετακομίσω σε άλλη χώρα, να ξεκινήσω ένα πτυχίο ακόμα… Ανεξαρτησία!

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Συνειδητή.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες την απόφασή σου για καιρό;

Μέχρι τα 20 κάτι μου πίστευα πως τα παιδιά ήταν ένας τρόπος να «κρατήσω» έναν σύντροφο σε μια προβληματική σχέση. Όταν επιτέλους κατάλαβα πως δεν το χρειάζομαι όλο αυτό (το παιδί, τη σχέση ή έναν σύντροφο) για να είμαι καλά κατάλαβα επίσης (μεταξύ άλλων) πως δεν θέλω παιδιά.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή;

Δεν ένιωσα ποτέ το μητρικό ένστικτο όπως μου το περιγράφουν φίλες μου. Δεν έκανα παιδιά επειδή δεν ένιωσα ποτέ πως η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν είχα παιδιά. Προσωπικά μου ακούγεται σαν εφιάλτης το να έχω παιδιά…

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Είμαι ελεύθερη να κάνω ό,τι θέλω!

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Ναι, αν είχα κάνει παιδιά με κάποιον από το παρελθόν μου θα την είχαμε πατήσει όλοι. Υπάρχουν στιγμές ακόμα και τώρα που βλέπω φίλες και φίλους με παιδιά και κάνω πατ-πατ στον εαυτό μου για τις αποφάσεις μου.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Ναι, έχω αμφιβολίες γενικά και θα ήθελα κάποια πράγματα να ήταν αλλιώς, αλλά όχι που δεν έκανα παιδιά.

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Όχι!

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Στην αμερικάνικη κοινωνία που έχω επιλέξει να ζω τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχω αντιμετωπίσει καμία πίεση. Ξέρω πολύ καλά πως αυτό θα ήταν διαφορετικό αν ήμουν Ελλάδα. Οι γονείς μου δείχνουν να το έχουν πάρει απόφαση και χαίρονται για τις υπόλοιπες επιτυχίες μου χωρίς να μου τρίβουν τίποτα στη μούρη. Άλλοι συγγενείς νιώθουν πιο άνετα να με ρωτάνε το γιατί. Για αυτούς ξέρω πως είμαι μια αποτυχία, ανύπαντρη χωρίς παιδιά που έχει παρατήσει τους γονείς της για να πάει στα ξένα… Ποιος ξέρει και ποιος νοιάζεται τι φαντάζονται για μένα!

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Η μητέρα μου με πίεσε για κάποιο διάστημα, αν και πιστεύω πως κανείς μας δεν πίστευε πως δεν θα κάνω παιδιά – μέχρι που δεν έκανα… Η μητέρα του τωρινού συντρόφου μου με έχει πιέσει επίσης με διάφορους τρόπους, αν και της έχουμε εξηγήσει πως δεν θέλουμε παιδιά.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Όχι. Όσο ήμουν Ελλάδα μου μιλούσαν σαν να ήταν κάτι δεδομένο, στην Αμερική υπάρχει σχετική ερώτηση στη φόρμα καλωσορίσματος και από κει και πέρα δεν αναφέρεται ξανά.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Δεν έχει τύχει ποτέ να εισπράξω αρνητικό σχόλιο, όπως και εγώ δεν κάνω αρνητικά σχόλια όταν βλέπω φίλους και φίλες να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να αποδείξουν πως είναι επιτυχημένοι-ες.

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Όχι.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Όχι.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Όχι.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα;

Γυναίκα.

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).