Μαριάνθη, 47 ετών

«Δεν ήταν συνειδητή η απόφασή μου να μείνω άτεκνη, υπήρξα κυρίως έρμαιο των επιθυμιών των άλλων, της τύχης και των εκάστοτε υποχρεώσεων, αλλά να σας πω την αλήθεια μου, νομίζω ότι τελικά δεν ενδιαφέρθηκα πραγματικά να αποκτήσω παιδί, αλλιώς θα είχα κινήσει γη και ουρανό».
Πρόσφατα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Αυτή τη στιγμή η μη μητρότητα δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο για μένα, δεν την πολυσκέφτομαι.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Τρεις φορές στη ζωή μου με κατέλαβε το μητρικό ένστικτο και η επιθυμία να γίνω μητέρα: 

α) Φοιτήτρια, χωρίς να έχω σταθερό σύντροφο και για τον λόγο αυτό δεν το κυνήγησα τελικά να μείνω έγκυος, αν και η επιθυμία μου ήταν ακατάσχετη θα έλεγα.

β) Μετά τα 30 μου, με σταθερό σύντροφο, που ήταν μεγαλύτερος από εμένα 22 έτη και που έμελλε λίγο αργότερα να γίνει σύζυγός μου. Εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος το σοβαρό πρόβλημα υγείας στη μέση μου (δεν θα μπορούσα να γεννήσω), αλλά και τη διαφορά ηλικίας μας, δεν ήθελε να επιβαρυνθώ με το μεγάλωμα ενός παιδιού όταν εκείνος «φυσιολογικά» θα έφευγε νωρίτερα από τη ζωή… και τελικά έφυγε νωρίς από τη ζωή, σωστά το προέβλεψε.

γ) Μερικά χρόνια μετά, ως χήρα πια, με σταθερό σύντροφο, και έχοντας αναρρώσει από την επέμβαση στη μέση μου, θέλησα να κάνω μαζί του παιδί εκτός γάμου· και πάλι ο σύντροφος αρνήθηκε, διότι ζούσε μακριά, είχε πολλές υποχρεώσεις εκεί και δεν προβλεπόταν τότε να συγκατοικήσουμε μελλοντικά.

Και για να απαντήσω στην ερώτηση, δεν ήταν συνειδητή η απόφασή μου να μείνω άτεκνη, υπήρξα κυρίως έρμαιο των επιθυμιών των άλλων, της τύχης και των εκάστοτε υποχρεώσεων, αλλά να σας πω την αλήθεια μου, νομίζω ότι τελικά δεν ενδιαφέρθηκα πραγματικά να αποκτήσω παιδί, αλλιώς θα είχα κινήσει γη και ουρανό. Τώρα πια δεν μπορώ να γεννήσω εύκολα, διότι δεν έχω πια κύκλο. 

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες/αμφισβητούσες την απόφασή σου για καιρό;

Επανεξέταζα και αμφισβητούσα την απόφασή μου σε κάθε δεκαετία περίπου της ζωής μου. Άφηνα τους άλλους να αποφασίζουν για μένα, διότι δεν είχα ισχυρή θέληση, ήθελα να τους είμαι αρεστή πιθανόν. Όμως όταν «έχασα το τρένο» από πλευράς βιολογικής, έπεσα πολύ ψυχολογικά για την Αλεξάνδρεια που έχασα… (την τεκνοποίηση).

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Δεν έκανα παιδιά επειδή δεν βρέθηκα στο «κατάλληλο και κοινωνικά αποδεκτό περιβάλλον» για να γίνει κάτι τέτοιο, ήτοι γάμος με συνομήλικο και συγκατοίκηση (κι όχι γάμος και συντροφικότατα από απόσταση που συνέβη σε μένα). Μόνη δεν ένιωθα ικανή να ανταπεξέλθω στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Αν είχα κοντά μου τον σύντροφο/σύζυγο και τη βοήθεια των γονιών μου, δεν θα είχα πρόβλημα να αλλάξω τις συνήθειές μου και να κάνω θυσίες. 

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Είχα περισσότερο χρόνο για να σπουδάσω αλλά και για την καριέρα μου. Αυτό είναι ένα θετικό.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Τώρα πια έχω επινοήσει τρόπους να μη σκέφτομαι αρνητικά τη μη τεκνοποίηση, πχ. σκέφτομαι ότι θα πάχαινα, θα έσπαγε η επιδερμίδα με τη γέννα ή ότι κατάφερα κι έκανα πολλές σπουδές, με τα παιδιά ίσως δεν θα μπορούσα. Κι όλα μέλι γάλα με τη συνείδησή μου, νιώθω καλά (;). Δεν είναι, όμως, κάτι που σκέφτομαι συχνά.

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Ναι, έχω μετανιώσει και για πράγματα που έκανα και για άλλα που δεν έκανα…

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Όχι, τελικά. Προσαρμόστηκα στο να ζω και να επιβιώνω μόνη.

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Μια χαρά γυναίκες είναι, ειδικά εάν έχουν και τον σύντροφο κοντά τους, έχουν φίλους και διασκεδάζουν πού και πού κι όχι μόνο δουλειά και σπίτι. 

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Υπέστην πίεση από 2 πρόσωπα: 

α) Μια φίλη μεγαλύτερη σε ηλικία από μένα, η οποία μετά τη χηρεία μου προσπαθούσε να με πείσει να κάνω παιδί ή έστω να καταψύξω ωάρια. Προσπαθούσε ως άλλη μάνα που δεν υπήρξε ποτέ να πείσει εμένα, ωσάν να ήμουν κόρη της, να μην κάνω το ίδιο λάθος που έκανε εκείνη κι έμεινε χωρίς παιδιά, δική της η εκτίμηση. Κατάφερε να μου μεταδώσει την αγωνία της.

β) Ο πρόσφατος σύντροφός μου στις αρχές της σχέσης μας ήθελε να κάνουμε παιδί, αν και ζει μακριά. Πιέστηκα και τότε άρχισαν τα ψυχοσωματικά και η συρρίκνωση των ωοθηκών μου. Όταν θέλησα εγώ να μείνω έγκυος όσο είχα ακόμα έμμηνα, εκείνος άλλαξε γνώμη. Απογοήτευση…

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Όχι. Ό,τι έχω ακούσει το εξέλαβα ως συμβουλή, δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο σε μένα.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Παλιά με πείραζε όταν άκουγα «παιδάκια έχεις;», «άντε με το καλό!» Τώρα απαντάω ότι έχω 2 παιδιά: ένα γιο 13 ετών και μια κόρη 2 ετών (οι γάτες μου)!

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Αν με τον όρο αυτό εννοείτε τη διαμαρτυρία, protest κ.λπ., όχι δεν νιώθω καμία ανάγκη.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Φυσικά την επηρέασε, υπήρξα αρκετά ελεύθερη να βγαίνω, να φλερτάρω και να αποκτώ πολλούς γνωστούς και φίλους, από τις δραστηριότητες που έκανα. Μεγάλωσα τον κύκλο μου. 

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Ναι, την ερωτική την απογείωσε θα έλεγα. Για τη συντροφική δεν γνωρίζω πώς θα ήταν εάν είχα παιδιά. Με τις γάτες καλύπτομαι όπως και να ’χει. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι σκέφτομαι το ενδεχόμενο να υιοθετήσω ίσως στο μέλλον, ή να κάνω παιδί με τις διάφορες μεθόδους που υπάρχουν για τις μεγαλύτερες γυναίκες, όσο προλαβαίνω. Δεν το έχω αποκλείσει. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία που λένε…

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Γατομάνα! Έχω δύο γλυκύτατα γατιά, τα οποία παίζουν τον ρόλο των παιδιών μου, υποκαθιστούν τα ανθρώπινα παιδιά, και φυσικά δεν έχουν πολλές ανάγκες σε σχέση με τον άνθρωπο. Είμαι καλυμμένη, διοχετεύω αγάπη και φροντίδα σ’ αυτά και μου την επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο!

 

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).