Παρασκευή, 32 ετών

«Το ότι δεν έκανα παιδιά ήταν απόλυτα συνειδητή απόφαση. Από την παιδική μου ηλικία δεν φανταζόμουν ποτέ τον μελλοντικό εαυτό μου ως μητέρα. Ακόμα και στα παιδικά παιχνίδια, π.χ. με κούκλες, αυτός ο ρόλος μού ήταν αδιάφορος».
Πρόσφατα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Για μένα δηλώνει την ελευθερία επιλογής πάνω στη ζωή μου και στο σώμα μου.

Το ότι δεν έκανες παιδιά ήταν συνειδητή απόφαση;

Το ότι δεν έκανα παιδιά ήταν απόλυτα συνειδητή απόφαση. Από την παιδική μου ηλικία δεν φανταζόμουν ποτέ τον μελλοντικό εαυτό μου ως μητέρα. Ακόμα και στα παιδικά παιχνίδια πχ με κούκλες, αυτός ο ρόλος μού ήταν αδιάφορος.

Ήταν μια απόφαση που πήρες μια και έξω ή επανεξέταζες/επιβεβαίωνες/αμφισβητούσες την απόφασή σου για καιρό;

Ήταν κάτι που απλώς δεν το σκεφτόμουν. Το αποφάσισα συνειδητά όταν έκανα την πρώτη μου σοβαρή σχέση. Ο τότε σύντροφός μου ήθελε οπωσδήποτε παιδιά και μάλιστα σύντομα. Εγώ προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως μητέρα, αλλά μού ήταν αδύνατον να συμβιβαστώ μ’ αυτόν τον ρόλο έστω και υποθετικά.

Το ότι δεν έκανες παιδιά είναι επειδή δεν ήθελες να γίνεις μητέρα, επειδή δεν ήθελες κάποιες από τις συνέπειες μιας ζωής ως μητέρα, επειδή ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου όπως τη ζεις;

Αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά. Δουλεύω με παιδιά όλα μου τα χρόνια και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να περιτριγυρίζομαι απ’ αυτά. Αυτό το αναφέρω γιατί υπάρχει μια γενίκευση ότι οι γυναίκες που δεν θέλουν να γίνουν μητέρες δεν αγαπούν τα παιδιά. 

Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν θέλω να κάνω παιδιά και είναι ξεκάθαροι μέσα μου. Πέραν του ότι η ιδέα και μόνο της εγκυμοσύνης και του τοκετού με απωθεί, ο κυριότερος λόγος είναι πως δεν θέλω να φέρω στον κόσμο έναν άνθρωπο που δεν ξέρω αν το θέλει ο ίδιος. Δεν ξέρω καν αν βγάζει νόημα αυτό. Είναι και πολλοί άλλοι πρακτικοί λόγοι, αλλά ο σημαντικότερος είναι υπαρξιακός. 

Πώς νομίζεις ότι επηρέασε τη ζωή σου το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει παιδιά;

Μου δίνει πιο πολλές ευκαιρίες να ασχολούμαι με πράγματα που με κάνουν χαρούμενη.

Αναλογίζεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει παιδιά;

Το αναλογίζομαι αρκετές φορές. Δεν είναι ακριβώς όπως άλλα μονοπάτια της ζωής μου, γιατί είναι ένα θέμα που το έχω σκεφτεί πολύ διεξοδικά σε αντίθεση με άλλα. 

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες στη ζωή σου;

Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα. 

Μετανιώνεις που δεν έκανες παιδιά;

Όχι. Είμαι ευχαριστημένη που έχω χρόνο για τον εαυτό μου και για τον σύντροφό μου. Πιστεύω ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα δημιουργούσε προβλήματα μεταξύ μας που δεν θα υπήρχαν αλλιώς. Επίσης, είμαι πολύ ευαίσθητη ως χαρακτήρας και πιστεύω ότι θα κατέρρεα από το άγχος για την ολοκληρωτική μέριμνα ενός άλλου ανθρώπου. 

Πώς νομίζεις ότι απεικονίζονται οι γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες;

Δεν γνωρίζω.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα; Αν ναι, από πού;

Όχι.

Υπέστης πιέσεις να γίνεις μητέρα από γυναικολόγους / επαγγελματίες υγείας;

Όχι.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν ότι δεν είσαι μητέρα;

Επειδή είμαι σε ηλικία που μου δίνει περιθώρια να κάνω παιδί, οι αντιδράσεις των άλλων είναι ως επί το πλείστον ψύχραιμες, όχι όμως επειδή σέβονται την επιλογή μου αλλά επειδή θεωρούν δεδομένο ότι θα κάνω μελλοντικά.

Βρίσκεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιο είδος coming out;

Δεν θα το έλεγα coming out, είναι όμως τις περισσότερες φορές μια δύσκολη συζήτηση που προσπαθώ να αποφεύγω. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να ακούσουν ότι δεν θέλω παιδί και σπεύδουν να απαντήσουν ότι θα αλλάξω σίγουρα γνώμη. Εκεί δημιουργείται ένα χάσμα στην επικοινωνία μεταξύ μας.

Επηρέασε η ατεκνία την κοινωνική σου ζωή;

Πέρα από τα παραπάνω σχόλια, όχι.

Επηρέασε η ατεκνία την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Όπως ανέφερα στην πρώτη ερώτηση, ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο χώρισα με την πρώτη μου σχέση. Με τον τωρινό σύντροφο και σύζυγό μου έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο της τεκνοποίησης. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό όραμα ζωής, ώστε να μη συμβιβαζόμαστε σε καταστάσεις που δεν επιθυμούμε.

Ποια λέξη βρίσκεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Με εκφράζει σ’ ένα βαθμό το childfree, το οποίο δεν ξέρω αν μεταφράζεται ακριβώς στα ελληνικά (για μένα δεν σημαίνει άτεκνη, ούτε χωρίς παιδιά). Κατά τα άλλα, νιώθω ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μου. Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό με μια λέξη, πάντως αυτό εξηγεί γιατί δεν με αντιπροσωπεύει το μη μητέρα.

 

Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).