Βασιλική, 34 ετών

«Δεν υπάρχουν πολλοί ρόλοι που μπορεί να έχει μια γυναίκα χωρίς παιδιά. Ποιες είναι αυτές που δεν κάνουν παιδιά; Αυτές που κυνηγάνε την καριέρα και τις επιτυχίες ή αυτές που είναι από δω και από κει, οι του δρόμου».
Άλλα άρθρα

Τι σημαίνει για σένα ότι δεν έχεις παιδιά;

Δεν σημαίνει τόσα πολλά για μένα προσωπικά. Είμαι αυτή που είμαι, κάνω αυτά που κάνω και ο χρόνος μου περιλαμβάνει πολλά πράγματα, ενώ άλλα όχι. Ένα από αυτά που δεν περιλαμβάνει είναι τα παιδιά. Δεν είναι κάτι huge για μένα. Μεγαλώνοντας έχω βιώσει στη ζωή μου, κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, αυτή την ανασφάλεια ότι «μα γιατί να μη με απασχολεί εμένα όσο άλλες γυναίκες; Μα γιατί να μην είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου; Γιατί να μην το επιδιώκω;» Μεγαλώνοντας αυτό σιγά σιγά έσβησε.

Από πότε ήξερες ότι δεν θέλεις παιδιά;

Δεν το έβαλα σαν προτεραιότητα ή βασική επιδίωξη. Όμως ούτε είπα: «Πω πω, αποκλείεται, δεν θέλω ποτέ να κάνω παιδιά». Από μικρή δεν ήμουν ποτέ fan της ιδέας της τεκνοποίησης, αλλά ήμουν από μικρή fan της ιδέας της υιοθεσίας. Ακόμα και τώρα, το έχω στο μυαλό μου ότι χμ, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να είναι πολύ ωραίο να το δω αυτό το σενάριο.

Αν καταλαβαίνω, δεν ισχύει ότι δεν θέλεις παιδί, αλλά ούτε δεν δεν θέλεις;

Ναι, δεν είναι ότι δεν θέλω με την καμία να φανταστώ τον εαυτό μου σε αυτή την εικόνα, απλά είναι κάτι που είναι με ερωτηματικά· αν και εφόσον, μόνο αν έρθει η στιγμή. Είμαι σε ειρήνη και με το ενδεχόμενο ποτέ να μην το κάνω. Θα είναι οκέι. Μεγαλώνοντας, περνάμε φάσεις και μετατοπίζονται οι θέσεις μας. Μπορεί να υπήρξε ένα στάδιο που ήμουν πιο κατηγορηματικά στο όχι, αλλά πέρασε.

Έχεις δεχτεί πιέσεις να κάνεις παιδί;

Άμεσες πιέσεις από τον πολύ κοντινό μου κύκλο δεν έχω δεχτεί. Στάθηκα τυχερή σε αυτό. Έμμεσες πιέσεις έχω δεχτεί. Από τον ευρύτερο κύκλο, όπως «η τάδε έκανε παιδάκι, πάμε να χαρούμε όλοι μαζί!» Σαν να είναι το σούπερ θέμα, η σούπερ προτεραιότητα, σαν να είναι αυτονόητο πως όλοι αυτό θέλουν και περιμένουν. Οπότε είναι μια έμμεση πίεση.

Από γυναικολόγους ή γιατρούς;

Όχι έντονα περιστατικά με γιατρούς· απλώς ένα διάστημα πήγαινα σε μια γυναικολόγο, η οποία μου είχε πει μερικές φορές: «Πω πω, είσαι στην τέλεια περίοδο για τεκνοποίηση» ή «η μήτρα είναι ακριβώς όπως πρέπει, σκέψου το λίγο». Όχι πιεστικά όμως.

Από αγνώστους;

Ναι, έχω δεχτεί κρίσεις και απόψεις από αγνώστους. Πριν από τρία χρόνια, με γυρνάει ταξιτζής στο σπίτι ξημερώματα μετά από ξενύχτι και με κράζει. Εγώ είμαι μεθυσμένη και με κράζει ο ξένος άνθρωπος γιατί γυρνάω σπίτι τέτοια ώρα στην ηλικία μου αντί να είμαι με την οικογένεια και το παιδί μου! Είναι το αυτονόητο. Είσαι παρέκκλιση στην κατάσταση που είσαι!

Μετανιώνεις για κάτι στη ζωή σου;

Δεν θα το έλεγα… Δεν με βασανίζει κάτι.

Επηρεάζει την κοινωνική σου ζωή το ότι δεν έχεις παιδιά;

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι την έχει επηρεάσει, γιατί οι άνθρωποι που ήταν φίλοι μας και που κάνουν παιδιά, έπειτα οι συνήθειές τους αλλάζουν, οι ανάγκες και τα προβλήματά τους αλλάζουν και είναι δύσκολο να συγχρονιστείς μαζί τους μετά από ένα σημείο και έπειτα. Με κάποιες φίλες και συγγενικά πρόσωπα έχουμε απομακρυνθεί· δεν καταφέραμε σε βάθος χρόνου να κρατήσουμε την επαφή. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι δραματικό, αλλά μερικές φορές με λυπεί, γιατί δεν αισθάνομαι ότι είναι τόσο αγεφύρωτη η ζωή μιας γυναίκας που έχει τεκνοποιήσει και μιας γυναίκας που δεν έχει, ώστε να χαθεί μια ολόκληρη φιλία. Στο δικό μου κεφάλι.

Πέρα από το διαφορετικό λάιφσταϊλ που σας απομακρύνει, υπάρχουν γυναίκες που σε έχουν κάνει πέρα επειδή δεν έχει παιδιά;

Εδώ θα σου απαντήσω λίγο ενστικτωδώς. Δεν μου έχει πει ποτέ κανείς: «Α, δεν έχεις κάνει παιδιά, είσαι αναξιόπιστη, είσαι δεν ξέρω γω τι, μακριά από εμάς». Αλλά… από τα συμφραζόμενα και σε βάθος χρόνου έχω νιώσει, ας πούμε, ότι για κάποιους ανθρώπους ίσως ανήκω σε μια κατηγορία… έχω εισπράξει μια δυσπιστία, σαν να είμαι κάτι που δεν μπορούν να εμπιστευτούν… Εισπράττω κάποια vibes που δεν μπορώ να τα στοιχειοθετήσω.

Πώς θεωρείς ότι παρουσιάζονται οι γυναίκες χωρίς παιδιά;

Στερεοτυπικά η γυναίκα χωρίς παιδί νομίζω ότι παρουσιάζεται σαν καριερίστρια. Δηλαδή, ποιες είναι αυτές που δεν κάνουν παιδιά; Αυτές που κυνηγάνε την καριέρα και τις επιτυχίες ή αυτές που είναι από δω και από κει, οι του δρόμου. Δεν υπάρχουν πολλοί ρόλοι που μπορεί να έχει μια γυναίκα χωρίς παιδιά.

Επιλέγεις πότε θα πεις ότι δεν έχεις παιδιά για να αποφύγεις σχόλια ή αντιδράσεις;

Συνήθως, δεν μιλάω με δική μου πρωτοβουλία. Αν ερωτηθώ απαντώ. Αν το φέρει η συζήτηση. Δεν θα έλεγα ότι το αποκρύπτω. Αν είναι να ακούσω το μακρύ και το κοντό του καθενός, ας το ακούσω για να απαντηθεί κιόλας.

Νιώθεις ότι μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις κάμινγκ άουτ ως άτεκνη γυναίκα;

Μερικές φορές ναι, το ομολογώ.

Έχει επηρεάσει την ερωτική/συντροφική σου ζωή;

Φαντάζομαι ότι επειδή δεν έχω παιδιά είμαι πιο αυτόνομη και ελεύθερη να κάνω ότι μου ’ρθει γιατί δεν χρειάζεται ούτε εγώ ούτε ο σύντροφός μου να λαμβάνουμε υπόψη μας άλλα άτομα, όμως και αυτό είναι πολύ σχετικό. Έτσι το εκτιμώ.

Ποια λέξη σου ταιριάζει καλύτερα;

Είδα ότι κάποια κοπέλα σου σχολίασε τη λέξη «άτεκνη». Ήταν και αυτός ένας ο δικός μου προβληματισμός, αν και κατάλαβα για ποιο λόγο το έγραψες έτσι. To στερητικό άλφα σημαίνει ότι κάτι σου λείπει, ενώ δεν είναι απαραίτητο ότι το αισθάνεσαι έτσι. Ειλικρινά, δεν θα έλεγα ότι κάποια συγκεκριμένη λέξη με χαρακτηρίζει ιδιαίτερα. Δηλαδή, δεν το θεωρώ τόσο ως κομμάτι της ταυτότητάς μου αυτό, κατάλαβες; Δεν προσδιορίζομαι μέσα από αυτό το κομμάτι της ζωής μου.

 

Picture of Λύο Καλοβυρνάς
Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με πιστοποίηση από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).